Вести Института за физику

Изложба Сусрет у Земуну

Др Драган Тодоровић, доцент на Институту за физику, и ове године наставља са активностима које се не односе само на наставни и научни рад на Факултету.

Детаљније

ПРОГРАМ САРАДЊЕ СРПСКЕ НАУКЕ СА ДИЈАСПОРОМ

Линк позива за програм сарадње

По основу јавног позива за пријаву научноистраживачких пројеката којима се реализује Програм сарадње српске науке са дијаспором, Фонд за науку Републике Србије је одобрио пројекат под називом „Characterising transmission of photonic crystal fiber” чији је руководилац проф. др Светислав Савовић.

Партнерскe институцијe су Природно-математички факултет у Крагујевцу и City University of Hong Kong.

Чланови пројектног тима су: проф. др Светислав Савовић, проф. др Милан Ковачевић и проф. др Аlexandar Djordjevich.

Одобрени пројекти из пресека од 29.11.2019. до 13.12.2019.


КОНКУРС ЗА УПИС НА ПРВУ ГОДИНУ ОСНОВНИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА ФИЗИКЕ

  • Општа физика
  • Наставник физике и информатике
  • Медицинска физика
  • Информационе технологије и електроника

Кандидати могу потребна документа да скенирају у pdf формату и да их доставе путем online пријаве, закључно са 26.6.2020. до 13.00. на мејл адресу: upis.fizika@pmf.kg.ac.rs

Полагање пријемног испита је 2.7.2020. године у 10.00 у Слушаоници 1 на Институту за физику. Више информација можете прочитати на ЛИНКУ.


Одлуке и препоруке Деканског Колегијума

Информације о надокнади лабораторијских/експерименталних вежби, колоквијумима и испитним роковима можете прочитати овде.


Одељење ученика са посебним способностима за физику

Прва крагујевачка гимназија ће у школској 2020/21.години, уписати и једно Одељење ученика са посебним способностима за физику

Детаљније

ФИЗИКА НА ИНТЕРНЕТУ ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ

Институт за физику припрема наставни материјал из физике, као помоћ професорима и ученицима средњих школа.

Материјал је доступан свима у едукативне сврхе. На овај начин Институт за физику жели да помогне у онлине едукацији.

Садржај едукативног материјала можете видети овде.

Молимо заинтересоване, уколико имају питања, сугестије, да се јаве путем е- маил адресе fizika@pmf.kg.ac.rs


ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА УПИС НА СТУДИЈЕ ФИЗИКЕ

Распоред припремне наставе можете видети овде.

Због ванредног стања и забране окупљања ђака и студената на Факултету, припремна настава за пријемни испит за упис на студије физике одвијаће се преко ZOOM платформе. Mатеријал за наставу ћемо слати ђацима преко е-маила сваке суботе, како је и планирано.

Молимо све заинтересоване ђаке да се пријаве се на адресу fizika@pmf.kg.ac.rs


ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СТУДЕНТЕ

Због ванредног стања и забране окупљања студената на Факултету, студенти треба да се путем е-маила јаве предметном наставнику за наставни материјал, консултације и обавештење о реализацији испита за предмете који се реализују на ОАС и МАС Физике у летњем семестру.


Акредитација 2019

Структуре новоакредитованих студијских програма:

Основне академске студије физике

Мастер академске студије физике


Изложба слика

У хотелу Њујорк, 10. јануара 2020. године, у организацији друштва "Никола Тесла" из Филаделфије, биће организована изложба слика 15 одабраних аутора међу којима је и наш професор, др Драган Тодоровић.

Детаљније

Беседе на Институту за физику

У четвртак, 12.12.2019. године, са почетком у 12 часова, у Слушаоници 3, одржаће се беседа на тему Проток снаге у мултимодним оптичким влакнима. Предавачи су наши редовни професори др Светислав Савовић и др Милан Ковачевић.

Детаљније

Гостујуће предавање

Професор нашег факултета, др Светислав Савовић, ће 09.12.2019. одржати предавање на универзитету Sapienza у Риму.

Детаљније

Беседе Института за физику

У четвртак, 28.11.2019. године, у 12 часова, ће се у Слушаоници 3 одржати беседа чије су теме Физика људског организма и Апарати у медицинској дијагностици.

Детаљније

FELIX 2019

Институт за физику организује такмичење из физике, електронике и информатике за ученике средњих школа у Србији.

Детаљније

Буди физичар један дан

На Институту за физику се у среду, 06.11.2019. године, са почетком у 15 часова, организује серија кратких и занимљивих предавања под заједничким називом Калеидоскоп теоријске и компјутерске физике

Детаљније

Беседе Института за физику

У четвртак, 24.10.2019. у 12 часова, у Слушаоници 3, у оквиру Беседа на Институту за физику, Алекса Ђурђевић, студент треће године физике, говориће о свом искуству на пракси у компанији Panasonic.

Детаљније

Конференција из астрофизике

Институт за физику Природно-математичког факултета у Крагујевцу је организатор домаће научне конференције са међународним учешћем под називом IV conference on Active Galactic Nuclei and Gravitational Lensing, која ће бити одржана у Бањи Ждрело од 12. до 15. новембра 2019.

Детаљније

Буди и ти физичар један дан

На Институту за физику се у четвртак, 26.09.2019. године са почетком у 14 часова, организује серија кратких и занимљивих предавања на тему нуклеарне физике, елементарних честица и Раманове спектроскопије. Средњошколци, добродошли!

Детаљније

Ноћ истраживача 2019

Ове године, Европска ноћ истраживача се у Србији одржава јубиларни 10. пут, и то 27. септембра од 17 до 22 часа.

Детаљније

Пријем студената прве године

Свечани пријем студената прве године биће одржан у понедељак, 30.9.2019. године, у 11:00 у свечаној сали Природно-математичког факултета.
Почетак наставе за студенте прве године је уторак, 1.10.2019.

Расписан конкурс за праксу или истраживање везано за завршни рад за студенте основних и мастер студија.

Детаљније

Акредитација 2019

Структуре новоакредитованих студијских програма:

Основне академске студије физике

Мастер академске студије физике


УПИС 2019

Институт за физику Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу у прву годину основних академских студија у школској 2019/20. години уписаће у ДРУГОМ уписном року 12 студената.

Модули на студијама физике:

  • Општа физика
  • Професор физике и информатике
  • Информационе технологије и електроника
  • Медицинска физика

Пријава кандидата: 2-3.9.2019. од 09:00 до 13:00
Полагање пријемног испита 5.9.2019. године у 10 часова

За све информације обратити се на fizika@pmf.kg.ac.rs

Детаљније

Конференција из астрофизике

Институт за физику Природно-математичког факултета у Крагујевцу је суорганизатор међународне научне конференције под називом „12th Serbian Conference on Spectral Line Shapes in Astrophysics“, која ће бити одржана у Врднику од 3. до 7. јуна 2019.

Детаљније

Анкета за студенте

p>У циљу праћења и унапређивања наставног процеса на високошколским установама, спроводи се истраживање у оквиру пројекта Јачање наставничких компетиција у високом образовању (Strengthening Teaching Competences in Higher Education) финансираног у оквиру ERASMUS+ програма.

Детаљније

Трагом открића Павла Савића

Свечана сала Природно-математичког факултета, 17. мај 2019. године у 11 часова.

Детаљније

Буди физичар 1 дан - Калеидоскоп теоријске и компјутерске физике

У суботу, 20.04.2019. са почетком у 10 часова одржаће се радионица Калеидоскоп теоријске и компјутерске физике, намењена ученицима средњих школа. Заинтересовани ученици се за ову радионицу могу пријавити ОВДЕ.

Детаљније

Медицинска физика

У четвртак, 11.04.2019. године, у термину беседа, у 12 часова, ће се у Слушаоници 3 Института за физику, у циљу промоције новог модула Медицинска физика, одржати три предавања и пратећа радионица.

Детаљније

CERN masterclass

На Институту за физику ће се 06.04.2019. одржати 15. међународни програм „Masterclasses – Hands on Particle Physics“. У овом образовно-истраживачком програму ће у оквиру 225 универзитета и истраживачких центара учествовати око 13000 средњошколаца из 55 земаља широм света.

Детаљније

Беседе Института за физику

У четвртак 14.03.2019. у 12 часова у Слушаоници 3, Зорица Сурла из компаније Panasonic ће одржати предавање на тему „Panasonic - lighting solution“.

Детаљније

Беседе Института за физику

У четвртак 07.03.2019. у 12 часова у Слушаоници 3, мр Мирослав Равлић из компаније ПРИЗМА, ће одржати предавање о индустријској електроници и медицинској опреми.

Детаљније

Беседе Института за физику

У четвртак 28.02.2019. у 12 часова и Слушаоници 3, професор др Владимир Ристић ће одржати беседу на тему „Хајзенбергове релације и Кантова ствар по себи“.

Детаљније

Буди и ти физичар један дан

У четвртак, 31.01.2019. године у Институту за физику ПМФ-а у Крагујевацу, одржан је први истраживачки дан под називом „Буди и ти физичар један дан”.

Детаљније